Všetko čo ste nevedeli, napríklad o Japonsku. On the wapanese side of life and anything else that fits.

sobota, novembra 19, 2005

0% mozog, 100% skinhead

Ludia ktori pobehuju po nasich uliciach nie su teroristi, su nasi. Zaplnaju titulne stranky novin, policajne cely a uz si na nich posvietili aj slovenski kreativci z Kalerabu. Su mladi aj stari, maju dlzku ucesu rovnajucu sa vyske ich tolerancie a s plnou hubou pouciek o rasovej cistote mlatia kazdeho kto im pride pod ruku bez rozdielu rasy, narodnosti ci vyznania.

Je naozaj zaujimave ako sa za posledne tri tyzdne vyrojili utoky nacistov na uplne hocikoho. Je to len nahoda? Ze by boli tieto individua posilnene sirokym uspechom a velkou medializaciou extremnej pravicovej strany Pospolitost?Alebo ze by policajti zacali skutocne stihat a oznacovat tie desiatky nezmyselnych utokov za rasisticke aj ked boli doteraz oznacovane za vytrznictvo a nedostali sa ani do miestnych novin? V Novom Case bol rozhovor s jednym exskinheadom ktory tvrdil ze len jeho skupina vykonala cca. 100 utokov rocne.

Otazka znie: Ako mozu policajti zistit ze sa jednalo o takto motivovany utok? Tu asi jedine moze pomoct jasny signal z veduceho postu (ze pan Palko), ktory sa uz aj ciastocne udial ked boli vyrazeni dvaja vysoki policajni uradnici za to ze zamlcali a zatutlali rasovo motivovany utok a neriesili ho aj ked boli znami utocnici. Nasledovali aj policajne razie na fasisticke propagacne materialy a schytali to aj ludia z Pospolitosti, ktorych vzali do vazby, zakazali ich verejne stretnutia a na najvyssom sude je podana ziadost o rozpustenie ich strany. Nie vzdy je to vsak jednoznacne: nedavny utok bandy vyholenych mladeznikov z ktorych sa jeden jasne hlasil k skinheadom a ktori zmlatili pat studentov tak ze maju 10-dnovu praceneschopnost - policajti potom dumali a dumali a dumali, jedna sa o rasovy kontext alebo nejedna? Vydumali ze nie a zrazu z toho bolo iba vytrznictvo. Policia to ma tazke, to uznavam. Ved si pozrite nasledovny priklad: Niekto mal problem s nedisciplinovanym vodicom a rozposlal takyto email v ktorom opisuje hrozy ktore zazil. Ako odpoved sa potom siril dalsi email. Neviem ako vy, ale ja som po precitani mal dojem ze sa jedna o tuto istu udalost z dvoch paralelnych vesmirov.

O zidoch a moslimoch

Nemam rad zovseobecnovanie ale predsa len si dovolim trosku pofilozofovat na hrane s rozumnom a extremizmom.

Preco mam momentalne zidov o cosi radsej ako moslimov? Ked sa zid dostane k moci, nepozaduje od Vas aby ste sa stali zidom. Ziju starocia medzi nami a nepokusali sa nas obratit nas na ich vieru. Moslimovia nase zivoty ovladaju uz vyse tridsat rokov cez ropu. Sejkovia si za nase peniaze stavaju obrovske palace, kupuju jachty a drahe luxusne limuziny, ale zjavne im to nestaci. Oni potrebuju viac. Chcu jednofarebny svet, chcu koran do kazdej rodiny. Usama Bin Ladin mal majetok v hodnote 300 milionov dolarov ale ani to mu nestacilo. Sposoby ake pouzivaju na presadzovanie svojich zaujmov su nechutne. Podrezavanie civilistov v Alzirsku, ci nedavna vrazda troch 16-rocnych skolacok ktorym urezali hlavy po ceste do skoly. Zaroven su muslimovia tak trochu, no, ako by som to povedal, oni su taki citlivi. Jedna zena v Turecku isla do televiznej show v ktorej hovorila o tom ze je doma tyrana. Jej otec ju po prichode z televizie zavrazdil lebo "urobila hanbu rodine". To ze ju zavrazdil asi hanba nie je vsak? Alebo nedavny futbalovy zapas Turkov vo Svajciarsku. Chlapci to nezvladli ze prehrali tak napadli protivnikov. Alebo ked pan Rushdie vydal knizne Satanske verse, ktore su vymazanou castou koranu tak nanho islamski knazi vyhlasili trest smrti. Nedavno si dovolil jeden holandsky reziser natocit film kritizujuci islam a bum, bol zavrazdeny islamskym fanatikom. Nedavne este stale pretrvavajuce nepokoje vo Francuzsku by som nebral az tak vazne z dovodu toho ze sa to udialo (ved take veci robila aj britska mladez v devatdesiatych rokoch) ale skor kvoli rozsahu v ktorom sa udial.

Verim muslimom v Palestine ze ich utlacaju Zidia. Ale iba tak na 75%, lebo vsade inde dostavaju zidia na hubu a pocas staroci ich decimoval jeden holokaust za druhym. Ale neverim im, ze ich utlacaju krestania v Indonezii ci ini ludia v dalsich krajinach. A uz vobec neverim ze taketo utlacanie musi byt dovodom preto aby zobrali macety a utali hlavy bezbrannym sestnastrocnym dievcatam alebo vyhodili do vzduchu centrum plne turistov.

Vyvolebni

Prave som z postovej schranky vytiahol letak a kalendarik s usmievajucim sa ujom. Spravne, zacina sa volebne obdobie a do nasich zivotov vliezaju nove tvare ako vystrihnute z reality show. Hovorim si ze budem volit podla toho ktoru stranu preferujem. Ale chyba lavky! Pri volbach do VUC vznikli take stredno-lavo-pravo-zadno-predno-komunisticko-nacionalisticko-sialene koalicie v ktorych sa spajaju najvacsi nepriatelia, ze ani diva svina netusi co z moze takeho pochybneho hybridu vzniknut. Vacsina z kandidatov je pre nas uplne neznama, co dvojnasobne plati o nezavislych kandidatoch ktori idu so svojou kozou na trh. Mozno by sme boli mudrejsi kebyze vsetkych kandidatov na funkcie nazenieme do vily na par dni a tam by sa ukazalo zac jsou loket. Oni si to vsak velmi dobre uvedomuju a preto najdeme na ich reklamnych oops pardon, predvolebnych letakoch nielen ich sluby ale aj "odporucania" gynekologa, riaditela nemenovanej spolocnosti, slavneho hokejistu ci inych, ktori nas prosia, ziadaju a odporucaju nam aby sme volili kandidata Ing. Stonihlava Mrkvicku pretoze je uplne super chlapak ktory rube drevo holymi rukami a po pollitri capovaneho leziaku si ani len neodgrgne. Hrubym pismom je samozrejme zdoraznene ze ho budu volit nielen oni ale aj cele ich rodiny a tak by sme si mali vstupit do svedomia a volit by sme ho mali aj my, aby sa pan Stonihlav necitil trapne ked dostane svoje hlasy iba od nich a ich rodin.

nedeľa, novembra 13, 2005

Mal by som aj cosi napisat vsak?

Moj pokus s lampou zatial moc nevychadza. Kupil som si katodu, ale bez invertora. To bola chyba, lebo ako som zistil, invertor nie je nic menej ako konvertor prudu jednosmerneho na striedavy. Kedze moj 12v zdroj nefungoval tak som pochopil ze si musim niekde ten prekliaty invertor zohnat alebo kupit dalsiu katodu.

Za chvilu sa idem pustit do internetoveho obchodu pre tuto webstranku. Mam viacero napadov ako to spravit (slovom dva) takze to bude docela vesele. Prave stahujem internetovy obchod ktory je zadarmo a uvidim co sa mi s tym podari spravit. Je to opensource projekt, takze je to otvoreny system a okrem toho je aj zadarmo.

Skandal s masom riesia niektore retazce zaujimavym sposobom. Billa na prednej strane svojho najnovsieho letaku a na ich webstranke tu a tu prezentuje ich maso ako kvalitne s certifikatmi, neprebalovane, vzdy cerstve a splnujuce najvyssie kriteria. Kaufland rozbehol reklamnu kampan v Novom Case s nadpisom "Maso od Majstra Masiara" kde sa na Vas vyciera moletny kuchar v paskovanej zastere drziaci ono sporne hypermarketove balenie ktore sposobilo cely poprask. Celemu tomu nasadzuje korunu nadpis nad jeho hlavou "Zarucujem kvalitu z vlastneho domu". Kedze som ani pod lupou nevidel okolo toho balenia lietat muchy alebo masiarky tak sa pokusam uverit ze hovori pravdu. Aj ked je pravda ze pomocou programu Photoshop sa da urobit vselico, coho dokazom je aj tato stranka.

Pri hladani stranky Kauflandu som narazil na jeden stary fenomen. Hovorim sa mu websquatting, teda obsadenie domeny niekym kto nema dovod ju vlastnit. Ja by som to skor nazval domenove piratstvo. Chcete vytrieskat z nejakej firmy alebo politickej strany peniaze? Mozete ju bud vydierat klasickym sposobom alebo.... im ukradnete domenu na internete predtym ako si ju stihnu zaregistrovat a potom im ju predate za horibilnu sumu, nie za tych 500 Sk ktore by stala normalne. Bud na to firma skoci alebo nie. Okrem toho ze to je neeticke tak to vytvara s prepacenim vysloveny bordel na internete. Preto sa Vam stane napriklad ze ked chcete ist na stranku politickej strany SDKU, tak po otvoreni www.sdku.sk sa dostanete na server o fitness a zivotnom style. Oficialna stranka je preto umiestnena na www.sdkuonline.sk. Nastavaju take paradoxy ako ze ked chcet is na stranku Big Brothera, tak zadate www.bigbrother.sk a oops, co sa nestane, nabehne Vam stranka knihkupectva Modry slon. Na druhu stranu, ked si zadate logicke www.knihy.sk, tak sa Vam pochopitelne otvori stranka firmy zaoberajucej sa webdizajnom. To je pekne postavene na hlavu, vsak? Ked si otvorite stranku www.kaufland.sk, tak ste presmerovani na stranku www.domains.sk. Tito chytraci si dozaiste mysleli ze budu moct vydierat Kaufland ale zmylili sa. Kaufland si jednoducho spravil domenu na www.kaufland-online.sk a ma ich ludovo povedane na haku. Lebo ako hovori stary Grga vo filme Cierna macka, biely kocur, "takovyhle obchody delaji jenom velki k*koti".

streda, novembra 09, 2005

Novinky

Dnes ziadne novinky nebudu. V praci sa ziadne peklo nekonalo, nizsie spominany pocitac dorazam do uspesneho konca, knizku excelu mam docitanu tak do tretiny. S kamaratmi sme sa bavili o tom kam pojdeme tento rok na Silvestra. Mali sme dve moznosti, bud tam kde sme boli minuly rok alebo do Bytce do jednej chaty. Nakoniec sme sa rozhodli pre nase minulorocne silvestrovisko, a rozisli sme sa s tym ze zodpovedny veduci zavola a zisti ci su este volne miesta.

Vyzera to tak ze sa tento tyzden cely svet zblaznil. V australii na poslednu chvilu zabranili teroristickym utokom. Nejaky pseudomoslim s vymytym mozgom sa vyhrazal ze vykona bombove utoky na cinske luxusne hotely. Vo francuzsku a najnovsie aj v Belgicku a Nemecku si tinejdzeri z chudobnych stvrti vybijaju frustraciu a zlost na okolostojacich automobiloch. Jediny kto z tejto situacie profituje su automobilky. V Bratislave zase nejaka vyholeny pubertacko-adolescentny pseudonacionalista v snahe o to co on povazuje za lepsie slovensko zavrazdil cloveka. Usudil ze dlhe vlasy a gitara nepatria k imidzu uebermenscha. Kebyze Nietsche este zije, prisam ze by ho tou gitarou tresol po tej jeho vyholenej kotrbe. Dnes sa konal pochod na pamiatku obete.

Buduci tyzden bude tiez vesely, co sa tyka udalosti. Kluci usati zo slovenskej extremne pravicovej politickej strany Pospolitost, ktorej akcie nedavno rozohnali policajti a ktora bude zrejme onedlho rozpustena zorganizuje mecheche na hodzovom namesti pri prilezitosti 17.novembra. Som zvedavy ci to zakazu hned alebo ci nechaju prilezitost kuklacom aby si trochu zacvicili na hajlujucich vyholenych magoroch :). To asi bude holt ine kafe ako bitie sestnastrocnych dievcat na Czechteku.

Este jedna vec na zaver. Tato stranka sluzi na online ukladanie zaloziek (bookmarkov) z Vasho internetoveho prehliadaca. Je to velmi uzitocne ak pouzivate viacero pocitacov a nechcete aby Vam usli nejake zaujimave stranky, ktore nechcete stratit, ale zaroven nie su take super dolezite aby ste ich mali na liste svojho prehliadaca.

sobota, novembra 05, 2005

Gratulujem Microsoft!!!!

Cichram sa v Exceli a zaroven studujem e-knizku v anglictine o uvedenom programe. Moje pozdvizeni spociva v tom ze horlivi prekladatelia prelozili vsetky funkcie do cestiny a povodne funkcie sa nedaju vyvolat. Inymi slovami ked je v knizke priklad na funkciu "proper" tak mozem tak vziat do ruky slovnik alebo hadat ako to je po cesky ci klikat ako hovado pokial ju nenajdem lebo funkcia "proper" v ceskej verzii neexistuje. Fakt uzasne....

O 5 minut neskor: prave som to nasiel. Tazke aby ste vedeli, funkcia "PROPER" je v ceskej verzii Excelu "VELKA2".

štvrtok, novembra 03, 2005

Druhy post v tento den

Moj pocitac odmieta posluchat a robit to co chcem. Teda on by mozno aj chcel ale ja neviem ako mu to povedat. Chcel som urobit nejake pekne uzasne menu na pripravovane dvdcka ale ked som si pozrel ako su robene ine dvdcka tak som zistil ze to bude trochu problem. Mozem pouzit toto alebo toto.

Chcem urobit v Exceli taku tabulkovu fakturu, kedysi to robil moj kolega ale ked som si dnes otvoril excel tak som zistil ze zhruba viem co chcem spravit ale neviem ako to pospajat a ake prikazy pouzit aj ked sa na nejake casti hmlisto spominam. Preto stahujem nejake knizky o exceli a budem si to citat.

Cez vikend sa vyburim na jednom starsom pocitaci, budem donho instalovat Windows 98, budem sa snazit ho dostat do vyborne pojazdneho stavu. Filmy na nom sice nepojdu (to az tak P-400 a vyssie) ale skusim ho tak zoptimalizovat aby bezal co najlepsie, teda veci ako office a mozno aj internet.

Second hand shop

Blizko mojho domu je second hand s oblecenim. Zvycajne donho chodi kazdy pondelok moja mamina, ked prave dostanu tovar aby vychytala najlepsie veci. Mam odtial par veci su a su fakt pekne. Uz som bol v nom trikrat aj ja. Mozem Vam povedat ze je to docela sranda nakupovat v takom second hand shope. Najdete tam znackove veci, ci oblecenie ktore Vam fakt zoberie dych a ktore normalne v obchode nekupite. Vcera som mal na sebe take pekne rifle, ktore boli na vrchu ako plstene a ked sa drali tak sa pod nimi ukazovala normalna riflovina. Len skoda ze mi zle sedeli, bol by som si ich urcite kupil. Ale clovek sa musi najskor prekopat cez veci ktore su tam uz aspon pol roka a ktore nikto nechce teda napr. najnovsie vystrelky sustakovej mody ktore si neoblecie ani lokalny mafian alebo veci ako z krajskeho klubu pletenia a hackovania pre mentalne postihnutych.

streda, novembra 02, 2005

Awwwwww.... ty wooooe :)

Vcera som sa dozvedel ze manzel mojej segry spolupracuje na vyrobe programu MTV Music Awards!

Z telky, teda konkretne zo Spektra som nahraval Koniarov sveta, ale nejak som sa posledne dva tyzdne kvoli skole pozabudol tak som nenahral sest alebo osem casti. Mea culpa :-((. Snad to budu este reprizovat....

Nezabudnutelny, jedinecny a neopakovatelny clovek hromadneho vyskytu, vsestranny umelec a pocitacovy maniak v jednej osobe Jaro Filip ma vystavu pri prilezitosti piateho vyrocia jeho umrtia na Bratislavskom hrade. Vystava je do 30.4.2006, takze verim ze sa mi tam dovtedy podari dostat.