Všetko čo ste nevedeli, napríklad o Japonsku. On the wapanese side of life and anything else that fits.

streda, augusta 29, 2007

Bittorrent, ja a rapidshare

Bittorrent je peer-to-peer siet povodne zalozena na sirenie linuxovych distribucii, ktora sa dnes vyuziva aj ako prostriedok na odlahcenie korporatnych serverov ktore siria legalny obsah ale aj ako prostriedok na sirenie tych "ostatnych" veci.

Co sa mi na bittorrente paci je to ze sa tam da zohnat skoro vsetko, napriklad Parker Lewis Can't Loose, co je televizny serial z osemdesiatych rokov, ktory este ani nevysiel na DVD. Co je na bittorrente pekne je ze je "zadarmo". Takisto riesi aj problem s vytazenim hardwaru, nakolko sa zataz, ktora by bola na centralnom serveri sa takto rozlozi rovnomerne medzi mnohych uzivatelov. V podstate sluzi na rychle sirenie oblubeneho obsahu - clovek ktory si chcel stiahnut demoverziu nejakej novej hry z herneho serveru alebo nejakej novej linuxovej distribucie mi da urcite za pravdu.

Na bittorrente sa mi nepaci system akym pracuje. Jeden otvoreny bittorrent zvycajne znamena extremne zatazenie linky pretoze prebieha neustala komunikacia s desiatkami pocitacov, oboma smermi t.j. sa neustale odosielaju aj prijimaju data. Nedavno internetovy poskytovatel Comcast zablokoval upload na bittorrent pre svojich uzivatelov. Pytajme sa preco.

Bittorrent musi byt oblubeny, t.j. musi tam byt minimalne jeden "rozsievac", ktory ma plny subor. Tu sa dostavame k jadru problemu - bittorrent az zase tak zadarmo nie je - vzdy musi byt MINIMALNE jeden clovek, ktory ma dnom a nocou zapnuty pocitac a poskytuje svoju linku pre moznych stahovacov, lebo inak sa stane ze na konkretnom torrente budu cele dni zaveseni ludia ktori maju stiahnutych napr. 80% dat a cakaju pokial sa prihlasi nejaky cloviecik co ma 100%. Jednoducho povedane, nakoniec to aj tak niekto zaplatit musi. Stahovanie torrentov je pomalsie kvoli simultannemu uploadu aj downloadu, co znizuje rychlost downloadu a ak nie je torrent oblubeny alebo na druhej strane nesedi clovek s velmi rychlym uploadom tak stiahnutie takehoto torrentu trva omnoho omnoho dlhsie ako pri stahovani z inych sluzieb.

Kazdy kto sa pripoji na torrent je teoreticky stihatelny nielen za stahovanie, ale aj poskytovanie obsahu - jeho IP adresa je viditelna pre kazdeho ucastnika. Je sice pravda ze v sucasnosti sa s dostatocnymi prostriedkami dokaze vladna agentura dostat k osobnym udajom kazdeho ucastnika na sieti (niekedy len s urcitou davkou stastia), ale na sieti bittorrent je to extremne, priam az primitivne jednoduche.

Radsej mam server rapidshare.com a usenetove servery - su to platene servery ale poskytuju plne sluzby. Rapidshare stoji na rok 54 Euro a za tie peniaze mate neobmedzeny priestor na upload a za rok mozete stiahnut cca 1.8 terabajtu dat. Server giganews - za 25 dolarov mesacne mozete stiahnut neobmedzene mnozstvo dat, co v praktickej prevadzke znamena ze varovanie o prehnanom stahovani dostanete ked stiahnete 300 gigabajtov za mesiac. Ako platene sluzby dokazu tieto servery vytazit vasu linku na maximum uz pri jednom pripojeni. Pri kopirovani zo serveru na server (easynews-rapidshare) sa mi subory skopirovali rychlostou gigabajt za minutu. Tieto servery zaroven poskytuju aj ine sluzby ktore su zadarmo - bud obmedzene stahovanie alebo ukladanie dat pre nezaregistrovanych alebo mirrory roznych serverov, napr. firma easynews poskytuje obrazovy (mirror) server pre softwarovy projekt sourceforge a rozne linuxove distribucie. Stahovanie obsahu je tazsie postihnutelne, nakolko mnohe servery neuchovavaju zaznamy o vykonanych stiahnutiach a postihnutelni su iba ti co obsah na server nahrali ale aj to iba po sudnom prikaze. Toto sa ale pochopitelne moze zmenit, pricom problemom moze byt ak je clovek na serveri zaregistrovany a plati kreditkou, co je takmer nezvratny dokaz o vine dotycneho.

Existuju aj projekty typu rapidshare zadarmo ale tie zvyknu po case zozrat same seba lebo sa nedokazu vysporiadat s narastom premavky na ich serveroch a s kolabujucim hardwarom ktory pochopitelne, stoji peniaze. U nas takto zakolisali servery edisk.cz a najnovsie upnito.sk. Servery rapidshare su velmi oblubene o com svedcia aj cisla - diskove polia o objeme 3.5 petabajtu a prenosova kapacita 140 gigabitov. Pre porovnanie server edisk.cz sa "pysi" kapacitou linky 1 gigabit. No napriek tomu je videt ze uz aj server rapidshare ma problemy - tzv cakacie doby pre neregistrovanych uzivatelov v poslednom case dosahuju nervydrasajucich 200-300 minut na 100 mb stahovania. Toto sa da sice vyriesit neustalym prepinamim ip adresy (vypinanim a zapinanim modemu), ale nie je to najelegantnejsie ani najcestnejsie riesenie. Uz spominane hardwarove problemy najlepsie popisuje hlaska administratora na support fore serveru upload.skvely.sk: "kolega uz pali pneumatiky na ceste do serverovne... sam som zvedavy co odislo tentokrat."

Iba buducnost ukaze ktora sluzba bude mat nadej na prezitie - zakaznik, teda pouzivatel internetu o tom rozhodne sam.