Všetko čo ste nevedeli, napríklad o Japonsku. On the wapanese side of life and anything else that fits.

nedeľa, novembra 19, 2006

Pocitace utocia!


Skratka USB znamena Universal Serial Bus a vztahuje sa na specifikaciu univerzalneho prepojenia medzi pocitacom a roznymi zariadeniami - napr. fotak, prehravac, harddisk, tlaciaren. 5 kablikov, rovnake konektory.... ale ako standardne, niekde sa musela stat chyba.

Aj napriek tomu ze vsetky vstupy aj vystupy na vsetkych kablikoch su identicke, nemaju rovnaku velkost. Na strane pocitaca ano, ale na strane zariadenia uz nie. To znamena ze na takmer kazde zariadenie ktore si kupite potrebujete specificky kabel. Tieto kable sa rozdeluju na standardne a nestandardne. To znamena ze ked si kupite digitalny fotak, tak je sanca 1:2 alebo 1:3 ze kabel z ineho digitalneho fotaku Vam do toho Vasho bude pasovat, a dokonca si ho aj mozete kupit v obchode.

Ale ak si kupite napr. MP3 prehravac (konkretne moj Canyon) alebo mobilny telefon Nokia, tak nahradny kabel jednoducho nezozeniete, lebo v pocitacovej predajni Vam oznamia ze sa jedna o nestandardny kabel a vy mate smolu. Ak sa Vam kabel strati alebo zlomi, mozete uvedene zariadenie vyhodit lebo ho uz do pocitaca nepripojite.

Toto nie je prvy pripad blaznenia v pocitacovom svete. Podobny je pripad s IDE pripojenim harddiskov (alebo Parallel ATA). Disky sa pripajaju systemom Master a Slave. Ak by na diskoch bol jednoduchy switch "nadriadeny-podriadeny" (master-slave), nebol by vobec ziadny problem. Ale samozrejme, je tam este volba "cable select", t.j. volba podla kabla. Aby sa to cele este viac skomplikovalo, kazdy vyrobca ma sposob konfiguracie (rozmiestnenie nastavenia) odlisne, a viaceri to ani na disk nenapisu, iba do papieroveho manualu. Zhrnute, clovek ako debil vytahuje male plastove hluposti z disku a xkrat restartuje pocitac. A to som este nehovoril o sprave velkych diskov, kde sa taketo switche musia pichnut dva...